Špageti bolognese
Ovo je najdraže jelo moje kćeri. Doduše, u zadnje vrijeme često kaže - mama, kad već radiš bolonjez, jel bi mogla složit lazanje? No, kad nemate vremena za ovu Garfildovu poslasticu, fini odabir su i špagete bolognese u koje obično dodam malo gljiva.
Sastojci za bolonjez:
- 350 g špageta
- prstohvat soli (ili po želji)
- 250 g gljiva
- jedna glavica luka
- 2 žlice ulja
- 300 g mljevenog mesa
- 2 žlice pasirane rajčice
- sol
- papar
- jedna žličica crvene paprike
- 2 žličice origana
- jedna mala limenka rajčica (400 g)
- 100 g vrhnja
Priprema:
Špageti skuhati da budu al dente u dosta posoljene vode. Očistite gljive i narežite ih na ploške ručno ili na ribež. Oguliti luk, narezati ga na kocke i pržiti u ulju dok ne postane proziran.
Dodati mljeveno meso, paradajz sos, zatim dodati začine -sol, papar, papriku i origano. Uz dinstanje, promješajte, dodajte gljive i pržite nekoliko minuta.
Zatim mesu dodajte ostatak rajčice i kuhajte 10 minuta. Umiješajte vrhnje, začinite i poslužite s tjesteninom koju ste prethodno iscjedili.







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Obje varijante su odličan izbor jela. U recept ponekad dodam mrkvu i malo vina...a nekad radim baš identično kao što ste tu napisali. Ne volim kad mi je umak baš prerijedak, a vi?
Blanka, o kako je ovo istina! I moji od kad su otkrili lazanje svaki put zamole da od bolonjeza produžim do lazanja:) No, kad nemam vremena, skuham špagete i to je to. U bolonjez obaveuno lovorovlist za aromu, a kad je gotovo posipat parmezanom ili običnim naribanim trapistom.