Paprenjaci
Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.
Naš recept za paprenjake je osnova, tj sastoji se od osnovih namirnica: meda, masti brašna, cimeta, klinčića i papra. Ovime ujedno i pozivamo da upišete svoje varijacije na temu paprenjaci.
Sastojci
- 25 dkg meda
- 25 dkg masti
- 25 dkg šećera
- 70 dkg brašna
- 2 žumanjka
- 1/2 žličice sode bikarbone
- optrilike 2-3 velike žlice ribanog cimeta
- optrilike 1/2 velike žlica tucanih klinčića
- optrilike 1/2 male žlica svježeg mljevenog papra
Priprema
Med, mast i šećer staviti kuhati dok se ne povežu je jednoličnu masu, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. U originalnom receptu se pod „mast“ misli na svinjsku mast. Zatim dodati žumanjke, cimet, klinčiće i papar te sodu bikarbonu. Omjer začina tj. cimeta, klinčića i papara je proizvoljan, odnosno prema ukusu. Može se povećati ili smanjiti, ovisno o tome koju aromu želite da prevlada.
Tijesto se dobro izmjesi, a to dobro znači najmanje 15-ak minuta dok nije potpuno glatko. Ne možete pretjerati ili predugo mjesiti, ali možete premalo. Dobro je ako se tijesto ostavi stajati da stoji dva sata.
Razvaljati na debljinu prsta ili oko 8 mm i pomoću čaše vaditi polumjesece ili modelima vaditi raličite oblike. Postoje i specijalni drveni kalupi koji su mogu naći u specijaliziranim dućanima s kojima će paprenjaci izgledati izrazito dekarotivno.
Peći na namašćenom limu na temperaturi 170°C 20-ak minuta. Treba paziti da ne pregore.
- Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): cimet / klinčić / kolači i slastice / Kuharica za svečane prigode / mast / med / papar / paprenjaci
- Sastojci: cimet / mast / med / papar / šećer / tijesto







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...