Linzeri
Recept nije posebno zahtjevan i nema opasnosti da neće uspjeti. Najkompliciranije je vaditi oblike pomoću formi (najčešće su to zvijezdice ili cvjetići) koji se kasnije spajaju (lijepe) pekmezom po izboru, a uobičajeno je koristiti pekmez od marelice ili šumskog voća jer su po okusu kiselkasti.
Po starinskom receptu linzeri se prave od svinjske masti, a kako je to danas pomalo neobično (iako se svinjska mast može nabaviti u supermarketima i na tržnicama), svinjska se mast može zamijeniti maslacem.
Sastojci
- 1/2 kg glatkog brašna
- 20 dkg svinjske masti (koju možete zamijeniti s istom količinom maslaca)
- 10 dkg šećera
- 3 žumanjka
- naribana korica jednog cijelog limuna
- sok od pola limuna
- bjelanjak
- sitno mljeveni orasi za posipanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Izmiješajte brašno s mašću (ili maslacem), najjednostavnije je pomoću vilice. Neka vas ne brine što će smjesa biti mrvičasta i nejednaka, jer kako se postepeno dodaju jaja, sok od limuna i šećer, smjesa će se ujednačiti. U sok od limuna možete odmah staviti i naribanu koricu jer će je tako biti jednostavnije dodati masi brašna i masti. Kad se dodaju i povežu svi sastojci, tijesto rukom mijesiti dok ne bude glatko i jednolično.
Ukoliko radite s maslacem, tijesto se može omotati u plastičnu foliju i ostaviti pola sata u hladnjaku, ali nije nužno. Tijesto staviti na masni papir, prekriti drugim komadom masnog papira pa tanko razvaljajte (otprilike pola centimetra). Kalupom vadite oblike. Ako nemate oblike baš za linzere koji će odmah "izrezati" gornji i doljnji dio, treba voditi računa da imate isti broj jednih i drugih.
Keksiće koji će poslužiti kao gornji dio linzera posuti sitno mljevenim orasima pa peći u pečnici zagrijanoj na 180 C otprilike 10 do 15 min pri čemu treba paziti da se ne presuše i da ostanu svijetli.
Čim se izvade iz pečnice, spajati gornji i doljnji dio pekmezom i još tople posuti u šećerom u prahu.
- Vaše oznake (tagovi): linceri / božićni kolači / Kuharica za svečane prigode / čajni keksi / kolači i slastice
- Sastojci: brašno / jaja / marelice / mljeveni orasi / pekmez / šećer / sok / sok od limuna / mast / šećer u prahu







Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Ovi linzeri
baš so dobri
https://vajanadan.si/