Raštika, grah i oslić na drugi način
SASTOJCI
Raštika na lešo:
- ½ kg raštike
- maslinovo ulje
- 2 češnja češnjaka
- limunov sok
- sol i papar
Grah salata:
- 20 dkg graha (ja sam koristila puter grah)
- mali buket rotkvica
- bučino i konopljino ulje
- limunov sok
- sol i papar
Domaća riblja pašteta:
(a la Masterchef Šime)
- 300 g fileta oslića
- 2 mrkve
- 1 peršin
- 100 g majoneze
- vezica lista peršina
- 3 češnja češnjaka
- maslinovo ulje
- limunov sok
- sol i papar
PRIPREMA
Riblja pašteta:
prvo radimo paštetu da se ona ohladi i bilo bi ju najbolje napraviti par sati ranije.
1. Filete oslića kuhati na laganoj vatri u loncu sa povrćem praktički dok se ne raskuhaju, procijediti i ostaviti da se ohlade. Povrće možete pojesti.
2. Kad se oslić ohladi, ukloniti ostatak kostiju ako ima koja i prstima dobro usitniti ribu.
3. Dodati majonezu, sitno sjeckani peršin i češnjak, začiniti po ukusu solju i paprom, maslinovim uljem i limunovim sokom. Sve dobro promiješati da se okusi prožmu i ostaviti da se ohladi.
4. Poslužiti na tostiranom ili nekom tamnom kruhu. Pri posluživanju, na paštetu na kruhu nakapati par kapi limuna i maslinovog ulja i još malo popapriti.
Grah salata:
1. grah namočimo preko noći, i ako imate ekspres lonac, kuhati ga 10 minuta u vodi sa malo soli i lovor listom. Ako nemate ekspres lonac, skuhajte ga na običan način ili kupite grah u konzervi ako nemate vremena. Grah procijediti, oprati i ohladiti.
2. Rotkvice očistiti, oprati i nasjeckati na tanke polukrugove i ubaciti u grah.
3. Začiniti sa solju i paprom, bučinim i ako imate, konopljinim uljem, i limunovim sokom. Sve dobro promiješati i salata je gotova. Još raštika!
Raštika na lešo:
1. raštiku očistiti, ako ima jako debele stabiljke, njih odrezati, i onda ju isprati pod mlazom hladne vode. Ne namakati! Narezati listove na komadiće debljine 1-1,5 cm, a stabiljke na komadiće 0,5 cm. Preporuča se da se raštiku prije ubacivanja u lonac ostavi da odstoji 5 do 10 minuta.
2. Staviti lonac na paru da zakuha. Isjeckati ili protisnuti češnjak i pustiti ga da odstoji 5 minuta.
3. Kada se para počela stvarati, ubaciti raštiku u lonac i kuhati ju 5 minuta. Ako su stabiljke deblje od 0.5 cm, treba im 1-2 minute više pa prvo staviti stabiljke, pa za 2 minute ubaciti listove i kuhati još 5 minuta. Ako želite ublažiti okus češnjaka kao ja, nakon 3 minute kuhanja ga ubaciti u lonac sa raštikom.
4. raštiku ocijediti, premjestiti u zdjelu i politi sa maslinovim uljem, limunovim sokom i začiniti solju i paprom.
Dobar tek!







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...