Ciabatta
Sastojci:
Za 10 osoba
- 500 g glatkoga brašna ili brašna za kolače, i još prema potrebi
- 500 g integralnoga brašna , i još prema potrebi
- 750 ml tople vode (41° C – 46 °C)
- 40 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja
- 10 g suhoga kvasca
- 25 g soli
Priprema:
Pomiješajte dvije vrste brašna u velikoj zdjeli i napravite udubinu u sredini.
Rastopite kvasac u vodi i postupno ga dodajte u udubinu. Postupno počnite mijesiti dok ne dobijete prhko tijesto, a zatim dodajte ulje i sol. (Tijesto će biti mekano i ljepljivo).
Mijesite dok tijesto ne postane glatko i mekano. (Nemojte dodavati brašno čak i ako vam se tijesto bude činilo vrlo mekanim.) Zagrijte pećnicu na 170 °C. Pospite tijesto brašnom, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se diže otprilike 10 minuta. Zatim tijesto narežite na komade veličine 150 – 200 g i svaki komad malo spljoštite tako da poprime oblik ciabatte (što na talijanskome znači “papuča”).
Obilno pospite integralnim brašnom kako bi kruh poprimio tipičnu rustikalnu boju i tijekom pečenja zadobio poznat okus, a zatim posložite ciabatte u lim za pečenje podstavljen papirom za pečenje. Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite ga na toplo mjesto da se diže dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat. Pecite otprilike 25 minuta, ili dok ne poprimi lijepu, zlatnožutu boju.
Recept je preuzet iz knjige "Kruh i peciva – Academia Barilla "
Kako ispeći savršen kruh i ukusna peciva!Kada pečete kruh, bitno je da imate vedar, pozitivan stav – da eksperimentirate, zabavljate se i da budete voljni pokušati ponovo.
Sve što trebate jest slijediti neka osnovna pravila. Uživajte u 40 recepata za kruh, grisine, kekse i krekere iz bogate talijanske tradicije, koje je za vas odabrala Academia Barilla.
Želite kupiti ovu knjigu? Kliknite ovdje: Kruh i paciva – Academia Barilla







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...