Podravska savijača od heljde i maka

Sastojci:
- 60 dag tankog tijesta za savijaču
- 30 dag heljdine kaše
- 20 dag mljevenog maka
- 10 dag šećera
- 2jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
- 20 dag maslaca
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Heljdinu kašu dobro operite, stavite je u dosta vode koju malo posolite i kuhajte 25 do 30 minuta, da se posve skuha. Skuhanu heljdinu kašu ocijedite i ohladite. Stavite je u dublju zdjelu, dodajte joj mljeveni mak, šećer, jaja, kiselo vrhnje i dvije žlice rastopljenog maslaca i sve izmiješajte. Upotrijebite dvije kore za svako savijanje. Prvu koru poprskajte mlakom vodom i rastopljenim maslacem pa na nju stavite drugu koru i poprskajte rastopljenim maslacem, stavite nadjev od heljde i maka tako da dvije trećine kore bude prekriveno, savijte u roladu i stavite u maslacem namazani lim. To ponavljajte dok ne potrošite i tijesto i nadjev. Sve dobro namažite rastopljenim maslacem. Stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečenu savijaču prekrijte mokrim ubrusom i nakon 30 minuta je pošećerite i narežite na komade po želji.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): savijača
- Sastojci: vrhnje / šećer u prahu / šećer / mljeveni mak / maslac / kiselo vrhnje / jaja / heljdina kaša







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
upravo napravila i naravno nisam cekala da se ohladi,morala sam probati...volim i heljdu i mak i ova kombinacija mi je super...dodala sam malo cimeta i mljevenog klincica i umjesto kiselog koristila sam slatko vrhnje .... =D> i nisam savijala kore,slagala sam jednu na drugu...