Međimurska gibanica
Potrebni sastojci za gibanicu
- 10 listova za savijaču ili
- 1 kg oštrog brašna
- 2 jaja
- malo soli
- 2 dcl ulja
- mlaka voda po potrebi
Za nadjevanje:
1. nadjev - od maka
- 300 g mljevenog maka
- malo ribane limunove korice
- 2 žlice meda
- 3 žlice šećera
- vruće mlijeko po potrebi (oko 1, 5 dl)
2 . nadjev - od sira
- 300 g svježeg sira
- 1 jaje
- malo soli
- 3 žlice šećera
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- malo naribane korice limuna
3 . nadjev - orasi
- 300 g mljevenih oraha
- 3 žlice šećera
- 1/2 dcl ruma
- 1/2 vrećice vanilin šećera
- vruće mlijeko po potrebi (1 dcl)
4. nadjev - jabuke
- 1 kg naribanih jabuka
- malo cimeta
- 3-4 žlice šećera
i još:
- 150 g otopljenog maslaca za premazivanje
- 2 dcl kiselog vrhnja
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Zamjesite tijesto od navedenih sastojaka pa ga prekrijte krpom ili folijom i ostavite sat vremena da odstoji. Odstajalo tijesto razvaljajte, tanko razvucite i izrežite u veličinu kalupa ili koristite gotovo vučeno tijesto za savijače.
- Pripremite nadjeve. Mak izmješajte sa šećerom, limunovom koricom i medom, sve izmješajte pa prelijte kipućim mlijekom koliko je potrebno da bi nadjev i dalje bio čvrst i lijepo maziv (oko 1,5 dcl). Izmješajte. Sir također pomiješajte s na vedenim sastojcima. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom vanilin šerom i rumom, prelijte ih s malo vrućeg mlijeka i sve skupa izmješajte. Ribanim jabukama dodajte šećer, kako je navedeno, te malo cimeta. Prije samog nadjevanja, dobro ih ocijedite.
- Otopite maslac za premazivanje, pa premažite prvo kalup. Zatim u kalup stavite dva lista tijesta ili uzmite dva lista gotovog tijesta za savijače pa jednom polovicom prekrijte dno kalupa, a ostatak neka ostane izvan kalupa.. Premažite tijesto maslacem i prekrijte drugom polovicom gotovog tijesta ( onim koji je ostao vani).Premažite prvi sloj tijesta nadjevom od maka. Ponovite postupak s tijestom, pa ga nadjenite drugim nadjevom - sirom. Treći nadjev su orasi i zadnje jabuke.
- Kad ste sve nadjeve potrošili na kraju završite tijestom koje na kraju još premažite maslacem. Gibanicu stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C, oko 30-tak minuta, zatim ju izvadite, premažite kiselim vrhnjem i vratite ponovno u pećnicu dok se ne zapeče. Pečenu gibanicu izvadite i pospite šećerom u prahu.
- Ova gibanica najčešće se poslužuje topla iako po želji, može se poslužiti i hladna.
Link izvora / potpis autora: http://coolrecepti.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: jabuke / jaja / mak / maslac / mlijeko / orasi / šećer / šećer u prahu / sir / tijesto za savijače / voda







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Ja sam ga radila više puta,odličan je
Izgleda jako ukusno!