Musaka na moj način

Sastojci za musaku na BaLe-in način
- Oko 1 kg krompira
- oko 300 grama svinjskog mesa,
- 1 glavica crvenog luka,
- 2-3 čena bijelog luka,
- pola manje tube sos-paradajza
- 1/2 litre mlijeka
- 1 jaje
- 100 grama griza
- vegete po ukusu
- crvena paprika
- biber
- sol
Priprema:
Skuvati krompir u ljusci. Paziti da se ne prekuva.
Izpirjati isjeckanu glavicu crvenog luka, dodati isjeckanog bijelog luka, sitno nasjeckati na kockice svinjsko meso i pirjati dalje sa lukom, dodati kašičicu crvene paprike, kašičicu bibera, malo vegete, malo soli, isključiti i poklopiti da se i dalje još malo dinsta.
Oljušititi krompir, isjeći ga na salatice, sve zajedno malo posoliti, svaki komad uvaljati u griz i u pekač poredati red krompira - dinstano meso - red krompira, staviti u rernu da se malo zapeče. Umutiti jedno jaje sa malo soli i 1/2 litre mlijeka, preliti preko krompira i mesa i vratiti u rernu dok ne porumeni. Izvaditi iz rerne, pobiberiti i služiti dok je još toplo.
Dobar tek, BaLe
- Sastojci: griz / svinjsko meso / paprike / jaje / crvena paprika / meso / sol







Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Znam da je ovo musaka na tvoj nacin ali eto ja volim npr sa vrhnjem.
Mislim da vrhnje dodaje jednu bogatu aromu jelu i uvijek ga iskoristavam kada stignem.
Dobronamjerno preporucam da i ti iskoristis vrhnje umjesto mlijeka i isprobas kako ce ti biti s okusom