Milk šnita
Sastojci
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 4 kašika kakaa
- 1 pecivo
- 10 ml.tople vode
za fil
- 500 ml.slatke vrhnja
- 110 ml.mlijeka
- 1 želatin
za preljev
- 200 g.čokolada za kuhanje
- 150 g.maslaca
- 5 kašika mlijeka
- 5 kašika šećera
Priprema
Odvojte bjelance od žumanceta. Žumance mutimo mikserom, dodajemo 6 kašika šećera i kad se šećer otopi ne prestajući mutenjem dodajemo 10 ml.tople vode.
U drugi sud mutimo bjelance pa dodajemo u sud sa izmučenim žumancetom. Smjesu sjedinjimo sa kašikom i dodajemo brašno pomješano sa pecivom i kakaom. Smjesu dobro sjedinjimo i stavimo da se peče u pleh od šporet obložen sa papir za pečenje i pečemo na 180 C 20 min.
Fil: Na stranu stavimo slatko vrhnje u duboki sud i ulijemo mlijeko.Mutimo mikserom 5 min. Na kraj stavimo želatin i sve zajedno dobro izmutimo.
Preljev: U lonac stavimo maslac, mlijeka, šećera i čokalada polomljena na djelove. Stavimo lonac na vatru i kad se čokolada i maslac otope, skidamo sa vatre i čekamo dobro da se ohladi.
Posluživanje
Tortu treba da drzimo u frižider najmanje 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: čokolada / brašno / čokolada za kuhanje / jaja / maslac / mlijeko / šećer / slatko vrhnje / vrhnje







Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Ma kakav Duško, ovo je Radiša pisao.
pa baš i nije ukusno,čitajući recept.ja sam pravila po slićnom receptu u koji je isao med u kremu,pa sam ostala razoćarana :(((
ako mozete, pojasnite mi:U kom obliku zelatin? Koliko se dugo muti pavlaka sa mlekom, imam utisak da je to jako retko jer je i sama slatka pavlaka retka dok ne pocne da se se zgusnjava?Hvala
Kako se pecivo pomiješa sa brašnom i kakaom? To mi nikako nije jasno... To se onda ručno umiješa u smjesu od bjelanjka i žutanjka?
Hvala
U poseban sud zajedno pomesaj brasno,pecivo i kakao.Sve to malo promesaj sa kasikom,da se ujednaci i onda dodaj u smesu od jaja.Promesaj rucno,sa varjacom al ne u krug,nego smesu uvek odizi ka vrhu(kao kad mesis kisela testa):)
može pitanje jer želatinu topiš u vodi ? ili uzmeš u vrećici želatinu ?
MMMMMMM ukusnoooo :love: :X :* (^3^)
To je nešto kao kinder pinguin? Hvala ti
ovo kao da je pisao dusko iz big brothera :D
=D> =D> =D>
ja sam margareta, volim kuhati