Marmelada od maginja (planika)

Sastojci
- 3 kg zrelih maginja
- 1,5 kg sečera
- 1 cijeli limun izrezan na fete
- 1 sok od limuna
- 3 vanilin šečera
Postupak pripreme
Zrele maginje zgnječiti ili izmiksati pa dodati šečer i ponovo promiješati. Ostaviti preko noči da ostoji. U teču od rosvaja usuti izmiksane i ušečerene maginje, staviti limun na fete ,sok od 1 limuna i 3 vanilin šečera, pa ih staviti da se kuhaju.Kada smjesa uzavre smanjiti temperaturu i uz stalno miješanje kuhati oko 2,5 sata.
Staklenke u koje će se usuti marmelada prethodno treba prokuhati kao i njihove poklopce.Nakon što se mermelada skuhala, toplu usuti u sterilizirane staklenke i staviti u peć na 180 C da marmelada prokuha. Izvaditi iz peči i pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ohladiti. Hladne zatvori.
Marmelada je bez ikakvih konzervansa a može jako dugo trajati.
- Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
- Broj osoba: 8
- Vaše oznake (tagovi): marmelada / Domaći proizvodi
- Sastojci: vanilin šećer / šećer / maginje / limun







Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Prije nekoliko dana sam ponovo napravila marmeladu od maginja.Ovaj put sam na pola kuhanu maginju procijedila kroz sito . Ostalo je dosta sitnih špica u situ. Ponovo sam nastavila kuhati .Ovakova mermelada je predivna.Ne osječaju se njihove mrvice.Kako je bila degustacija, marmelada od maginja je proglašena u mojoj obitelji kao broj 1 od mermelada tj. najbolja marmelada koju su usporedili sa ostalima koje pripreman.
Preporuka-kada kuhate obavezno procijedite kroz sito.
Tanja Jelavić