Žele od jagoda i jabuka sa mirisom ruzmarina
Sezona je jagoda i osim što ih volim svježe sa malo šlaga ili sladoleda volim ih pospremiti i za hladnije dane kada je isto tako lijepo uživati u njima. Nakon puno marmelada od jagoda koje sam napravila sada je došlo vrijeme da ih pospremim i u jedan žele. Dodala sam im i jabuke i sve skupa začinila mirisom ruzmarina.
Potrebni sastojci
- 500 g jagoda
- 500 g jabuka
- 500 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun - korica i sok (1/2 + 1/2)
- 1 želin + 2-3 žličice šećera
- 4 grančice svježeg ruzmarina
Pripremite i 4 staklene teglice od 212 ml
- Jagode očistiti, oprati i narezati na komadiće. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati , smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Jabuke oguliti, očistiti i narezati na kockice. Staviti ih u posudu za kuhanje, dodati vodu da ih prekrije i kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri. Kada uzavri dodati koricu i sok pola limuna, dobro promiješati, smanjiti vatru i kuhati dok jagode skroz ne omekšaju, cca 15-20 minuta
- Kada je voće skuhano voda će biti reducirana, pretvorena u sok, i potrebno ga je sačuvati.
- Procijediti sok, kuhano voće staviti u gazu i dobro ga ocijediti u dodatni sok. Sve skupa će biti oko 700-750 ml soka
- U sok umješati šećer i vanilin šećer, polako zagrijavati na vatri uz stalno mješanje dok ne uzavri. Kada uzavri kuhati još oko 10-tak minuta uz stalno mješanje da se šećer skroz otopi.
- Želin pomiješati sa 2-3 žličice šećera i polako dodavati u sok, stalno mješati i kada ponovno uzavri kuhati još oko 3 minute .
- Žele je gotov, razliti u čiste i zagrijane staklenke.
- U svaku staklenku utisnuti grančicu svježeg ruzmarina.
- Dobro zatvoriti i ostaviti da se hladi.
- Preporuka je ostaviti dan do dva kako bi ruzmarin pustio svoj miris a time pridonio i okusu želea.
Link izvora / potpis autora: www.homemadebyb.blogspot.com







Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Meni nije rijetko, iako sa želeom nikad neznaš ;)
No koju god stranicu pronađem, samo recepti u kombinaciji sa jagodama, neznaš koji je bolji
opet rijetko :((
Mira žao mi je što ti ispada rijetko. Nemoj odustati od toga što si dobila, jednostavno dodaj još malo želina pomiješanoga sa žličicom šećera i ponovno zakuhaj i kuhaj oko 3 minute. Ako je sve ostalo prema receptu mora se stisnuti. Ja sam još jednom pregledala recept i napisala sam točno kako sam radila. Nadam se da će uspjeti !
Nije problem! Iduce godune ce biti bolje. Vec je upola potrosen, kao preljev za sladoled, sarlotu, puding i slicno. Moji su zadovoljni i nisu dozvolili da prekuhavam, ukus je jedinstven.
Idemo na drugo voce!
Pozdrav
Margareta6, hvala na komentaru i drago mi je da te ovaj žele zainteresirao. Piše u receptu da je količina za 4 teglice od 212 ml, takve ja koristim. Ostala mi je još koja žlica viška, ali niti za pola 5.-te teglice. Hvala za preporuku za žele od jabuka !
bvB, ovi sastojci, za koliko teglica ti ispadne?
Ako ćete npr samo žele od jabuka, treba vam oko pola kg šećera, sok od jabuka ( oko 1250 ml), džemfix, liumunska kiselina
ja sam margareta, volim kuhati