Fini kolač od jabuka

sastojci:
Sirup i nadjev
- 7,5 dag šećera
- 1 žlica naribane limunove korice
- 3 žlice limunova soka
- 1 štapić cimeta
- 50 dag kiselkastih jabuka
Tijesto
- 20 dag mekanog maslaca ili margarina
- 15 dag šećera
- 4 jaja
- 1 žlica naribane limunove korice
- 20 dag glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
priprema:
Za sirup skuhajte 2 dl vode sa šećerom, limunovom koricom, limunovim sokom i štapićem cimeta, maknite sa štednjaka. Jabuke ogulite, izvadite sjemenke, narežite na ploške i odmah stavite u sirup. Ponovno zakuhajte i na laganoj vatri pokriveno kuhajte oko dvije minute. Ostavite da se ohladi, ocijedite. Jabuke ogulite do polovine i očistite od koštica. Oguljeni dio premažite medom, uvaljajte u nasjeckane lješnjake. Stavite u posudu ili lim Za pečenje. U udubine iz kojih su izvađene koštice rasporedite maslac i grožđice. Poprskajte sokom od limuna. U posudu ulijte vodu, koja će doći do ruba kore jabuke, pa kuhajte u pećnici zagrijanoj na 200 C 40 minuta, odnosno dok jabuke ne omekšaju (ne smiju se raspasti), Omekšale jabuke stavite na tanjur za posluživanje, a sok od jabuke ukuhajte još nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Gustin izmiješajte sa 2 žlice hladne vode i narančinim sokom, pa umiješajte u sok.
Lagano prokuhajte još 1 - 2 minute, kako biste dobili fini gusti umak. Prelijte jabuke, poprašite cimetom i dobro rashladite.
Dodaci za posipanje
za lim, masnoća i 2 velike žlice mljevenih badema ili mrvica
1 - 2 žlice sitnog šećera
Maslac i šećer pjenasto miješajte. Postupno dodajte jaja i limunovu koricu. Na kraju dodajte brašno, pomiješano sa 1/2 žličice praška za pecivo. Pećnicu zagrijte na 175 C. Lim namastite i posipajte mljevenim bademima iIi mrvicama. Polovicu tijesta stavite na lim i izravnajte. Dobro ocijeđene jabuke, bez cimeta, razdijelite po tijestu, ostatkom tijesta pokrijte jabuke. Kolač pecite na donjoj rešetki u zagrijanoj pećnici oko 40 min. Ohladite, posipajte sitnim šećerom i poslužite.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): kolač od jabuka / kolači i slastice
- Sastojci: šećer / prašak za pecivo / maslac / limunova korica / limunov sok / jaja / jabuke / cimet / brašno







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...