Mahune
Sezona je mahuna i naše su tržnice krcate ovim svježim prirodno uzgojenim, mekanim povrčem finog ukusa. Iako su mahune zapravo ista biljka kao i grah, a razlikuju se samo u sortama koje se beru ranije i konzumiraju u dok je zrno nedozrelo, prehrambena i energetska vrijednost im se ponešto razlikuje.
U 100 gr manuna nalazi se vitamin A 2%, vitamin B6 4%, vitamin C 30%, kalcij 4%, željezo 6%, folata 10%, magnezij 7% uz samo 30 kalorija.Mahune su jednogodišnja biljka koja se cijelim svijetom proširila iz Srednje Amerike i s područja Anda. Mahune, uz tikvice i kukuruz, jedna je osnovnih su namirnica koje su othranile američke starosjedioce, a prema nekim nekim izvorima potječu još iz mlađeg kamenog doba.
Pripemaju se na bezbroj načina, zastupljene su u mnogim nacionalnim kuhinjama, a kineska ili tajladnska jela, primjerice, skoro je nemoguće zamisliti bez mahuna.
Kod nas mahune se mahune pripremaju kao samostalno jelo (varivo), kao prilog jelima od mesa ili na salatu. Kako got da ih se poslužuje, osnova svake pripreme je prokuhavanje kako bi se neturalizirao toksični sastojak PHA lectin koji bi u slučaju konzumacije sirovih mahuna mogao prouzročiti mučninu, povračanje ili diarreju. Bez brige, nije to ozbiljno trovanje, mučnina s ostalim simptomima nestala bi za kojih 5-6 sati, ali svakako je važno znati da se mahune ne smiju jesti sirove. Mahune se jednostvano mogu zamrznuti i tako pripremiti za upotrebu tokom cijele godine. Treba ih dobro oprati pod malozom hladne vode, odrezati im vrhove te na 20-ak minuta uroniti u ključalu vodu. Nakon toga ocijediti i ponovno isprati pod mlazom hladne vode (kako bi se naglo prekinulo kuhanje), pričekati da se ohlade, odvojiti u porcije i spremiti u ledenicu.
Pronađite ideje za sutra
I ovo trebate pogledati:
Sezona je za..
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom. Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
BajaderaSastojci za bajaderu: 800 g šećera 1/2 litre vode 250 g maslaca 300 g oraha 300 g mljevenih...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade 250 g oraha 250 g šećera 200 g čokolade 50 g kakaa Priprema...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu 1/2 kg listova za savijaču Nadjev od maka 20 dkg...
Orah kockeZa biskvit 25 dkg mljevenih oraha 4 jaja 20 dkg šećera u prahu 15 dkg maslaca 4 dkg bra...
LondonericeZa londonerice će vam trebati... Sastojci za tijesto 3 žutanjka 30 dkg brašna 18 dkg...
Bučnica i recept za...Nadjev 60 dkg buče (tikve) 30 dkg svježeg sira 4 jaja 2 žlice kiselog vrhnja soli po ukusu...
Pečeni buncekSastojci buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Mak kockeSastojci 7 jaja 250 g mljevenog maka 250 g kristal šećera 150 g maslaca 1 šalica (35...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
jako sam se iznenadila kad sam pročitala koliko malo kalorija imaju mahune pa mi je jasnije zašto brzo ogladnim nakon njih.