Krafne-pokladnice
kažu: bolje da nestane selo nego običaji....a običaj je u vrijeme poklada praviti pokladnice/krafne/krofne :), mi volimo šuplje krafne, koje nisu tjestaste i još punjene dobrom marmeladom ili džemom..ako ste i vi jedan od takvih ovo su te...
Sastojci:
- 1 kg brašna
- 1 jaje
- 2 žumanca
- 1 (7 g) vrećica suhog kvasca
- 4 žlice šećera
- dobar prstohvat soli
- ribana korica 1 limuna
- 1/2 l toplog mlijeka
- 1,2 dcl ulja
- oko 1l ulja za prženje
- marmelada od šipka/ šipurka za punjenje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Prosijati brašno i pomiješati ga sa soli, ribanom koricom limuna i kvascem
- U drugu zdjelu staviti jaje, žumanca i šećer te ih umutiti mikserom pa dodavati ulje i na kraju mlijeko
- Polako smjesi s jajima dodavti brašno pa zamijeniti lopatice miksera spiralnim i nastaviti dodavati brašno dok se ne dobije kompaktna masa. Pokriti prijanjajućom folijom ili krpom i staviti na toplo mjesto dok ne udvostrući volumen
- Nadošlo tijesto prebaciti na podlogu koju smo samo malo pobrašnili (ja uvijek radim na starom lancunu/čaršafu ili stolnjaku) i polako razvaljati oklagijom na debljibnu oko 4-5 milimetra. Gornj površinu nemojte posipati brašnom!!!!
- Čašom ili modlom vaditi krugove. Na sredinu svakoga drugog stavit po žlicu marmelade, prekriti praznim krugom i lagano prstima stiskati ta dva spojena kruga pomalo ih razvlačeći od sredine prema vani. Ponovno istim kalupom napraviti "krug".
- Kada su sve krafne završene zagrijati ulje u dubljoj posudi
- U zagrijano ulje stavljati krafne tako da ona strana koja je bila gornja sada ide prva u ulje, poklopite posudu. Nakon minutice skinite poklopac, okrenuti ih i još ih malo propržiti, ali nije potrebno više poklapati.
- Gotove krafne vaditi šupljom žlicom i stavljati ih na papirnate ručnike
- Još tople posuti šećerom u prahu ili kristal šećerom, po želji
Ono što mislim da je važno za pripremu krafni je:
- svi sastojci moraju biti sobne temperature (tako da sam ja sve sastojke večer prije pripreme ostavila u kuhinji da se temperiraju)
- kuhinja mora biti topla
- ulje za prženje ne smije biti pregrijano, pržiti ih na laganoj vatri
Link izvora / potpis autora: http://vrtaljica.blogspot.com/2012/02/krafni-krofne-pokladnice.html
- Vaše oznake (tagovi): krafne







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...