Krafne - pokladnice punjene sirom
U vrijeme poklada ili Fašnika ovo su krafne ili pokladnice koje vam garantiraju: relativno brzi postupak, bijeli obruč u sredini (kako i treba biti) ali i posve drugačiji okus punjenja
Sastojci za pokladnice, krafne, krofne, uštipke...
- 4 kom žutanjaka
- prstohvat suli
- 3 dag šecera
- 1/4 litre mlakoga mlijeka
- 1 žlica ruma
- sok od 1/2 limuna
- 5 jušnih žlica ulja
- 2 dag svježega kvasca (1/2 kocke)
- 60 dag brašna (oštro)
Nadjev
- 20 dag svježeg kravljega sira
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 3 - 4 žlice šecera
- 1 paketic vanili šecera
- 1/2 žlice limunovog soka
Ostalo
1 litra ulja (suncokretovo) za prženje
Postupak
- Žutanjke i šećer izmješajte, dodajte manji dio mlijeka, rum, sul, limunov sok, izmrvljeni kvasac, ulje i sve još jednom dobro izmješajte.
- Pripremljenu smjesu ostavite na toplom da odstoji oko 20 minuta.
- Nakon toga u posudu postepeno dodavajte brašno i ostatak mlijeka te miješajte mikserom sa spiralama sve dok tijesto ne postane glatko i gustoće kao za orehnjaču.
- Tijesto odmah razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi oko 1 cm debljine te režite krugove kalupom (ili čašom) za pokladnice kojeg prije rezanja svake pokladnice gurnite u brašno.
- Pokladnice prenesite na malo pobrašnjeni stulnjak, a ostatak tijesta slobodno premijesite malo ga lupajući o podlogu te izrezujte pokladnice dok imate tijesta.
- Ostavite pokladnice 20 minuta pokrivene na toplom mjestu kako bi narasle
- Zagrijte ulje i kad bude toplo ( imam el. štednjak sa regulatorom topline do 9, a pokladnice pečem na br.5, znači malo iznad pula),
- stavite odjednom po 3 ili 4 komada i to obavezno gornju stranu pokladnice stavite u ulje, pokrijte posudu poklopcem i pržite ih 4 minute. Nakon toga maknite poklopac, okrenite pokladnice lagano vilicom u jednom potezu i pržite ih s druge strane takoder 4 minute (sada bez poklopca).
- Pržene pokladnice izvadite rupičastom lopaticom i stavite na papirnate ubruse (3-4 komada) kako bi upili suvišnu masnoću.
- Kada su lagano prohlađene punite ih nadjevom špricom za kekse ili ukrašavanje torti s nastavkom koji ima duži tuljac (kako bi ih lakše probuli).
Nadjev
Izmješajte mikserom kravlji sir sa šećerom. Posebno umutite slatko vrhnje kojem dodajte kesicu vanili šećera i limunov sok. Sjedinite obje smjese i punite pokladnice.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): krafne / pokladnice
- Sastojci: brašno / kravlji sir / kvasac / limunov sok / rum / šećer / slatko vrhnje / ulje







Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
prekrasno
Gle, puniti ih možeš stvarno po svojoj volji. Po ovom receptu krafne uvijek odlično uspiju i to je važno, a niti ja ne stavljam uvijek sir. Volim ih i sa kremom od kestena (kesten pire+ slatko vrhnje), ili ih "natankam" marmeladom... čokolada me podsjeća na kupovne pa se nekako najrjeđe odlučujem za te, a muž ih voli prazne i tako, svatko po svome. Drago mi je da su uspjele, puno naime njih gledajući sve one prstenove odustane, a zapravo ih je lako raditi. Problem može biti u stupnju vrelosti ulja, jer ako je prejako, brzo potamne a unutra gnjecave, ako je premalo toplo, peku se dugo i popiju mesnoću, zato je najbolje, najsigurnije i najuspješnije, srednja temperatura. Hvala puno na isprobavanju, baš si me razveselila. Pozdrav iz sparnog Umaga.
Moram priznati da su mi prema ovom receptu krafne ispale meke i baš slasne, a bila sa sumnjičava prema kravljem siru. Još ih do sad sa sirom nisam ni jela, a još manje sama radila. Možda su mi draže sa čokoladom, ali su i ove za svaku pohvalu, tijesto mi ispalo ok, krafne visoke, nemam se šta žaliti