Krem-juha od ječma

"Majci žita", boginji Demetri Stari su Grci posvećivali žrtvene kolače od ječmenog brašna kao znak zahvale što je što ih je darivala tom vrijednom, ljekovitom žitaricom. Izvrsna topla jela, razne juhe, napici poput piva ili Kneippove sladne kave, no isto tako i ljekovita sluz i kupke od slada samo su neke blagodati koje možemo uzeti od ječma.
Od čega se radi ova juha:
- 300 g oljuštenog ječma
- 1 veća mrkva
- 1 korijen repe
- 1 koleraba
- 1 struk poriluka
- 1 žumanjak
- 1 šalica mlijeka
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 1 žlica (rižine) škrobi
- 2 žlice ulja
- 2 žlice sjeckanog peršina
- majčina dušica
- lovor
- sol
- papar
Kako se radi ova juha:
Preko noći namočite ječam kako bi nabubrio i sutradan ga skuhajte. Povrće očistite i narežite na kockice. Propirjajte ga nekoliko minuta na ulju pa istresite u kuhani ječam. Dodajte majčinu dušicu i list lovor, posolite i kuhajte na tihoj vatri još oko pola sata. zatim izvadite lovor i majčinu dušicu, a juhu raskašite štapnim mikserom. Žumanjke umutite s mlijekom i (rižinom) škrobi pa dodajte u juhu. Na kraju umiješajte vrhnje i pospite i pospite sjeckanim peršinom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): oljušteni ječam / ječam / mrkva / repa / koleraba / poriluk / žumanjak / mlijeko / slatko vrhnje / škrob / rižina škrob / ulje / sjeckani peršin / peršin / majčina dušica / lovor / sol / papar
- Sastojci: oljušteni ječam / ječam / mrkva / repa / koleraba / poriluk / žumanjak / mlijeko / slatko vrhnje / škrob / rižina škrob / ulje / sjeckani peršin / peršin / majčina dušica / lovor / sol / papar







Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...