Pečeni ajvar
UPDATE: 18.9.2018. Ajvar nije baš originalno s našeg područja, ali se udomaćio. Ovo je recept za ajvar pečen u ulju.
Iako u dućanima ima odličnih proizvoda, kad jednom napravite svoj ajvar, shvatit ćete da se isplatilo uložiti malo vremena i truda. Ovaj recept je brz način za pripremu ajvara, budući ne zahtjeva guljenje paprika kako to nalažu tradicionalni izvorni recepti.
Sastojci
- 5 kg paprika
- 2,5 kg plavih patliđana
- 7,5 dcl ulja
- 5-10 feferona (ovisno volite li blaži ili ljući, sami odredite količinu feferona)
- 0,5 l alkoholnog octa
- 2,5 l vode
- 3 žlice soli
- 3 žlice šećera žlica papra u zrnu
Priprema
- Oprati patlidžane i papriku, papriku očistiti od sjemenki i sve narezati na kockice. U lonac s hladnom vodom staviti ocat, sol, šećer, papar u zrnu i feferone. Kad voda zavrije stavljati na kockice paprike i patliđana da provrije.
- Ovisno o veličini lonca, količina paprike i patliđana će ohladiti ključalu vodu, a kad ponovno zavrije nakon 2-3 minute izvaditi patliđane i papriku, staviti na stanu da se ohladi.
- Ovo ponavljati dok se sva paprika i patliđani ne kratno ne prokuhaju. Na flajš mašinu (ili u multipraktiku) samljeti ohlađene paprike, patliđana i feferone, staviti u lonac (najbolji je plitki, a širok), dodati ulje i kuhati 2 sata na srednje jakoj vatri uz kontinuirano mješanje.
- Može se staviti u pečnicu na 180°C, gdje se peče tri 3 i pol sata, a svakih pola sata je potrebno izvaditi iz pečnice i promješati.







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
isprobano - extra je
izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H
izvanredan i proveren recept.....pozzzz...... :H :H
super recept hvala :H
Pravi ajvar se pravi tako da se paprika peče na limu i u pećnici,patlidžana ide 10-20%.Poklopi se,oguli ,ocjedi te se onda melje u multipraktiku.Ulja ide daleko manje,1 l na 20 kg paprike,dodaju se feferone po želji i onda se dalje kuha na šporetu ili pećnici kao pekmez.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
svaka cast...napokon netko tko zna kako se pravi ajvar!
=D> =D>
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
Ako radiš lakšu metodu ne moraš se mučiti,takve konfekcije imaš po povoljnoj cijeni u svakoj trgovini hranom.
ovo je super