Torta od kupina
Sastojci za podlogu:
- 150 gr oreo keksa bez fila
- 60 gr putera, sobne temperature
Sastojci za kremu:
- 250 gr Ricotta sira (mladog sira)
- 250 ml mlecne slatke pavlake (33% m.m.)
- 30 g prah šećera
- 1/2 kasicice čiste arome vanilije
- Sos od kupina:
- 150 g divljih kupina
- 100 g šećera
- 1/2 kesica želatina
Preliv:
- 50 g crne čokolade
- 2 kašike ulja
- (Kalup prečnika 18cm)
Priprema podloge
Oreo kekse usitniti i izmješati sa puterom ,dok se sve ne sjedini.
Postaviti obruč kalupa prečnika 18cm na tanjir odgovarajuće veličine . Po dnu tanjira, ravnomjerno rasporediti smjesu od keksa i odložiti u frižider.
Sos od kupina:
Kupine (svježe ili smrznute) sjediniti sa šećerom i uz stalno mješanje zagrijavati na srednje jakoj vatri. Kada se šećer otopi, a kupine puste sok i omekšaju, smanjiti vatru, kupine izgnječiti viljuškom i ostaviti da se krčkaju svega nekoliko minuta (3-5min).Sos skloniti sa vatre.
U međuvremenu, pripremiti pola kesice želatina po uputstvu sa kesice: želatin razmutiti sa dvije kašike hladne vode. Ostaviti da nabubri (oko 5 minuta). Zatim ga dodati sosu od kupina (van izvora vatre) i dobro promješati dok se sav želatin ne rastopi i sjedini sa sosom.
Ovako pripremljen sos ostaviti na sobnoj temperaturi , dok pripremate krem.
Krem:
Prah šećer i Ricotta sir (mladi sir) izmješati kašikom.
U drugu posudu sipati slatku pavlaku i dodati aromu vanilije. Mutiti dok ne dobijete lijep pjenast šlag. Pazite da ga ne premutite!
U šlag, ručno umješati pripremljen sir, zatim dodati prohlađen sos od kupina i opet, vrlo lagano, sve ručno izmješati.
Napomena:
Ukoliko ne želite da odložite tortu u zamrzivač, u sos od kupina dodajte cijelu kesicu želatina i sve će biti u redu. Nakon sto se krema dovoljno stisne, možete je odmah preliti čokoladnom glazurom (kako inače pravite).







Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....