Turopoljska zelena salata sa čvarcima

Ovako to rade u Turopolju, ali smo ju odmah prihvatili i u Zagorju, pogotovo krajem godine za vrijeme kolinja.
Sastojci:
- 25 dag zelene salate
- 10 dag sitnih čvaraka
- ulje, ocat, sol
Priprema:
Zelenu salatu dobro operite i narežite na šire rezance. Zatim je stavite u dublju zdjelu za salatu, posolite, izmiješajte i tako neka odstoji 15 minuta. Čvarke popržite na ulju, zatim ih izvadite a masnoći dodajte 3 žlice octa, pa kada zakipi prelijte preko salate, pospite čvarcima i izmiješajte. Poslužite s kukuruznim žgancima prelivenim zagrijanim kiselim vrhnjem.







Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...