Torta od marelica

Tijesto:
- 15 dag margarina
- 17,5 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- malo soli
- 3 jaja
- 15 dag brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica slatkog vrhnja
Priprema:
Margarin pjenasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sol i postupno jaja, na kraju umiješajte brašno izmiješano s praškom za pecivo. Odvojite 1/3 tijesta pa umiješajte kakao, a u žuti dio umiješajte slatko vrhnje. Pecite posebno tamni dio u dobro namaštenom i pobrašnjenom limu 15 - 20 min. na 200 C. Posebno pecite svijetli dio. Ohlađeni svijetli dio prerežite da dobijete dvije kore.
Nadjev:
- 1,5 kg marelica
- 1/8 l bijelog vina
- sok od 1 limuna
- 7,5 dag šećera
- 10 listova bijele želatine
- 25 dag slatkog vrhnja
Priprema:
Marelice prelijte vrućom vodom, pa ih ogulite i odvojite od koštice (mogu se uzeti i iz kompota). 2/3 marelica (oko 1 kg) s limunovim sokom i šećerom kuhajte u vinu oko 3 minute. Izmiješajte u pire. Želatinu 10 minula močite u vodi i potpuno rastopite u vrućem pireu. Slatko vrhnje i izmiješajte u čvrst šlag, pa pomiješajte s pireom. Polovinom kreme premažite svijetlo tijesto, stavite na njega crno tijesto, pa premažite ostalom kremom (malo ostavite za stranice torte). Cijelu tortu dobro rashladite u hladnjaku, pa premažite.
Premaz:
- 25 dag slatkog vrhnja
- 5 dag bademovih listića
- oguljene marelice
- 1 preljev za torte
- 1/4 l soka od jabuka
Priprema:
Vrhnje izmiješajte u čvrst šlag, pa cijelu tortu premažite. Rubove ukrasite listićima badema, a gore poslažite marelice. Napravite preljev za torte prema uputi, sa sokom od jabuka, pa prelijte marelice.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): Torte / torta / torte i slastice
- Sastojci: vrhnje / vanilin šećer / sol / sok od jabuke / slatko vrhnje / šlag / prašak za pecivo / margarin / marelice / limun / kakao / jaja / brašno / bijelo vino / bademovi listići







Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....