Starinski štrukli s repom i sirom, a'la Đurđica
Sastojci:
- 2 srednje velike repe
- ½ kg svježeg sira-domaćeg
- 5 dl kiselog vrhnja-domaćeg
- ½ kg glatkog brašna
- 1 žlica čiste svinjske masti
- 10 dl mlijeka
- 10 dkg šećera
- 1 dkg soli
- 1 jaje
Priprema nadjeva:
Repu oguliti, naribati i prokuhati 45 minuta. Nakon što se repa prokuha, repu 3-4 puta isprati i dobro ocijediti višak vode. Ocijeđenu repu zaliti sa 5dl mlijeka i ostaviti 4 sata da odstoji. U repu umiješati sir, jedno jaje, šećer i sol. Sve zajedno dobro promiješati.
Priprema tijesta:
Umiješati ½ kg brašna, 5 dl mlijeka, prstohvat soli i malo masti sve zajedno dobro zamijesiti. Tijesto ostaviti 1 sat da odstoji.
Priprema domaćeg štrukla
Razvući tijesto veoma tanko (vidi sliku) i ravnomjerno nadjenuti nadjevom. Preklopiti tijesto sa jedne i druge strane u savijaču (vidi sliku), te zatim razrezati. Posudu za pečenje premazati čistom svinjskom mašću, složiti izrezane komade i zaliti vrhnjem. Peći u pećnici na 200 stupnjeva 30 minuta do žarke boje kore.
Dobar tek…njam,njam..







Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Ja imam recept sa bijelim kuruznim brašnom gdje se slaže kao pita i zalije nadjev sa vrhnjem i posipa sa brašnom pa repnica dobi koricu...ovo ustvari nisu pravi štrukli, da nebi bunili one koji neznaju kaj su štrukli...
molim da mi autorica teksta odgovori, o količini mlijeka? Naime nemoguće je da ide pola litre mlijeka u pola kg brašna i da se od toga zamijesi tijesto...a onda bi me zanimalo dali se mlijeko ocijedi iz namočene repe, jer u protivnom mislim da bi sve plivalo od mlijeka...i još vrhnja???
Da, štruklji su baš specijalitet zagorskog podneblja, svaki restić ima ih u ponudi, i odmah ti ih ponude ako, prije nego meni...U slučaju da vam nadjev bude malo tvrd, dodajte malo mlijeka
Pa nisu zabadav zagorski štrukli dobili status kulturnog dobra
E tak vam je to kad se primite štrukla. Postoji ta varijanta od repe, maka, itd... baš sam se ugodno iznenadila ukusu! Jedan savjet pošto sam prava pravcata Zagorka, izmiješajte malo oštrog i malo glatkog brašna...ne samo glatkog