Proso sa čvarcima na međimurski način

Proso me asoocira na jednu slasticu koje smo kao djeca jeli. Od prosene kaše, ako niste znali, možete pripraviti i slastice. Primjerice, ako proso skuhate u mlijeku, zatim mu dodate groždice, med ili šećer; malo mljevenih oraha i poslužite kao kremu, ili ga skuhate umjesto u mlijeku, u nekom voćnom soku. Kuhana prosena kaša je i sastavni dio u siru za neke savijače od vučenoga tijesta.
Sastojci:
- 25 dag prosene kaše
- 15 dag čvaraka
- 2 češnja češnjaka
- mljevena crvena paprika (slatka)
- 2 grančice peršinovog lista
- mast, sol
Priprema:
Proso dobro operite u hladnoj vodi a zatim ga stavite u dosta posoljene kipuće vode i kuhajte oko 25 minuta. Nakon toga ostavite ga u poklopljenoj posudi na isključenoj ploči štednjaka da se proso malo »raspuca« (oko 15 minuta), a zatim ga ocijedite. Posebno na masti popržite usitnjene čvarke, pospite ih mljevenom paprikom, dodajte nasjeckani i zgnječeni češnjak i peršinov list, a zatim procijeđeno proso, posolite i zajedno malo popržite. Poslužite sa zelenom salatom.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Broj osoba: 5
- Vaše oznake (tagovi): proso
- Sastojci: proso / peršinov list / mljevena crvena paprika / mast / čvarci / češnjak







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...