Orzoto sa šparogama i gljivama

Sastojci:
- 1-2 vezice šparoga
- ½ vezice mladog luka
- 25 dag šampinjona (još bolje vrganja!)
- 1-2 deblje stapke celera (bez lišća)
- 50 gr sira s plijesni Montagnolo ili Roquefort ili sl.
- vrhnje za kuhanje
- bijelo vino
- maslinovo ulje i maslac
- sol, papar iz mlinca
- po želji mrvicu bosiljka,mravinca i oraščića
- malo zelenog tabasca
- 2 do 3 šalice skuhanog orza
- režanj češnjaka
Priprema:
Vrhove šparoga odlomiti na mjestu gdje prestaju biti mekane i nasjeckati na komade.Ostatak stabljika narezati i kuhati u malo vode (dobro je dodati mrvu šećera).Na malo ulja sa maslacem propirjati narezani mladi luk sa dijelom zelenoga i narezanim celerom, dodati narezane gljive pa kad tekućina skoro ispari i vrhove šparoga.Nakon par minuta miješanja na laganoj vatri podliti s vinom, posoliti i uliti malo tekućine od šparoga (istu po potrebi i za vrijeme pirjanja) te nakratko prokuhati.Uliti manje masno vrhnje za kuhanje,malo više od deca ili po želji, travice začinske po nahodjenju, zgnječeni češnjak i sir, pa lagano kuhati dok se sir ne rastopi. Provjeriti i dotjerati okus, dodati malo vode od šparoga (ili vrhnja ako želimo zasitnije), usuti orzo i miješati dok se lijepo ne poveže i dobije željenu konzistenciju.Pustiti odmoriti par minuta i servirati posuto ribanim parmezanom. Napomene Orzo je ječam, za one koji možda ne znaju, a ukusniji je integralni nego skroz ljušteni.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / jelo od šparoga
- Sastojci: maslac / maslinovo ulje / šparoge / gljive / vrhnje za kuhanje / sir / češnjak / ulje / papar / vino / celer / mladi luk / tabasco







Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...