Kruške o porto vinu

Kralj vina - porto, pretvara kruške ne samo u poslasticu izvanredna okusa, nego i oku ugodan desert, koji se može držati u hladnjaku nekoliko dana, a ostati predivna okusa
Sastojci
- 8 malih sočnih krušaka (vilijamovki)
- 1/8 l porta
- 1/2 l dobrog vina ružice
- 15 dag šećera
- 1 mala čajna žličica papra u zrnu
- 2 klinčića
priprema:
Kruške ogulite i posebnim nožićem izvadite sredinu, pazeći da kruške ostanu cijele. Porto, ružicu i šećer, zajedno sa zrncima papra i klinčićem stavite u posudu, pa zagrijte do vrenja. U vino poslažite kruške, tako da budu prekrivene tekućinom. Na srednjoj temperaturi kruške lagano više pirjajte nego kuhajte, da malo omekšaju. Ostavite kruške u vinu da se hlade. Ohlađene pažljivo izvadite, razrežite na polovice i poslažite na tanjur za posluživanje. Vino ukuhajte na polovinu, procijedite, pa prelijte kruške. Dobro ohladite pa poslužite same ili uz sladoled od vanilije.







Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...