Klipići

Zapravo ovi klipčicići se različito zovu u različitim domačinstvima. Moja mama ih zove klipići (pa tako i ja), no prijateljica ih naziva štručice, a susjeda štangice. Kako god, ukusni su, a izgled možete mijenjati ovisno o tome čime ćete ih posipati.
Sastojci:
- 1 kvas (4 dag)
- 1/2 l mlijeka
- 1 žlica soli
- 2 velike žlice šećera
- 1 kg brašna (za dizana tijesta)
- 1 dl ulja.
Priprema:
Tijesto dobro zamijesite i podijelite na hljepčiće. Hljepčiće premijesite i stavite dizati (počivati). Svaki hljepčić rastanjite i premažite uljem. Tijesto režite na trokute i slažite klipiće. Gotove klipiće složite u lim, ostavite da se dignu prije pečenja. Premažite ih razmućenim žumanjkom i pecite. Posipajte ih kimom ili sezamom.







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
i ja ih zovem štručice, a znam ih napunit i sa par kapi kećapa uz šunku i sir. Djeca mi to obožavaju.
Kod nas su takodjer strucice, ali ima sitnih izmjena. Na prijmer, ja kvas stavim u 2 dcl mlijeka sa 1 velikom žlicom šećera. Koristim glatko brašno (1 kg), prstohvat soli i 2 dcl ulja. često ih punim (djeca mi najradije jedu sa hrenovkama ili šunkom i sirom), premažem domaćim jajem i posipam sjemenkama sezama. Obavezno na svaki prije pečenja stavim mali komadić maslaca.
Sin voli punjene sa pekmezom, a suprug prazne.
ovo je odlična stvar za dječje rođendane, goste, uz nareske, ma baš za svaki dan.