Hrvatska jajarica

Sastojci:
- 5 jaja
- 5 žumanca
- 15 dag šećera
- 3 dag svježeg kvasca
- 15 dag maslaca
- 50 dag brašna
- 2 dl mlijeka
- 3 žlice limunova soka
- 1 vanilin-šećer
- ulje, sol
- 1 bjelance za premazivanje
postupak pripreme:
Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa 1/2 dl hladnog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Za to vrijeme u dubljoj zdjeli umutite jaja, žumanca, šećer i vanilin-šećer. Dodajte dignuti kvasac, mlijeko, omekšali maslac i limunov sok, a na kraju dodajte brašno. Mijesite tijesto dok se na njemu ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenki posude. Dobro pokriveno držite na toplom mjestu da se digne nešto više od dvostruke prvobitne količine. Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjenu dasku i podijelite ga na četiri jednaka hljepčića. Svaki hljepčić premjestite pa ih stavite na lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Pokrijte ubrusom i držite na toplom mjestu da se ponovno diže, otprilike 40 minuta. Tada hljepčiće premažite bjelanjkom, pa oštrim škarama zarežite svaki hljepčić od sredine prema rubu tri puta u tri jednaka kraka, koji ne smiju biti preduboki. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na srednjoj vatri oko 35 minuta.
Pečena jajarica je visoka i veoma dekorativna, jer se zbog rezova oblikuje poput cvijeta. Iznutra je šupljikava i žuta kao zlato.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): pogača
- Sastojci: jaja / maslac / limunov sok / kvasac / vanilin šećer / brašno / sol







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...