Fazan s kiselim vrhnjem

Sastojci:
- 1 fazan
- 4 tanka odreska suhe slanine
- 1 glavica luka
- 4 dl gustog kiselog vrhnja
- mast
- papar
- sol
priprema:
Da bi meso fazana bilo ukusnije preporuča se da se fazan poslije odstrela ne priprema, nego da odleži 2 do 3 dana u perju na suhom, hladnom i zračnom mjestu. Tada fazana očistite od pelja (čisti se na suho, ne uranja se u kipuću vodu), posolite i pustite stajati 1 do 2 sata na hladnom mjestu. Zatim ga obložite odrescima slanine i svežite bijelim koncem. Stavite ga u prikladnu namašćenu posudu, prelijte zagrijanom mašću, dodajte luk prerezan na četiri dijela, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite da fazan posve omekša. Za vrijeme pečenja zalijevajte ga masnoćom u kojoj se peče, a po potrebi dolijte malo tople vode da masnoća ne izgori. Potkraj pečenja fazana zalijte kiselim vrhnjem. S pečenog fazana skinite konac i slaninu pa ga narežite na komade. Poslužite uz pirjanu rižu i salatu od cikle; koju ste začinili mljevenim kuminom.
- Vrijeme pripreme: 2 dana
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / lovački recept
- Sastojci: sol / slanina / papar / meso / mast / luk / kiselo vrhnje / fazan







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Ovo je izvrstan recept! Nevjerojatno kako meso fazana ide uz kiselo vrhnje. Ponekad stavim mileram i dodam crnog vina radi posebne arome. Probajte:
1,2 kg fazana
1 glavica luka
100 g mrkve
50 g korijena celera
50 g korijena peršina
50 g dimljene slanine
500 ml crnog vina
100 g šampinjona
50 g kiselih lučica
1 žličica senfa
100 ml milerama
maslinovo ulje
ulje
sol i papar
Očišćenog fazana narežemo na dijelove, začinimo solju i paprom, te sa svih strana popržimo u tavi na mješavini maslinovog i običnog ulja. Prženo meso izvadimo na stranu, na toplo, a u tavu na masnoću od prženja dodamo sjeckani luk, naribanu mrkvu, korijen peršina i celera, sjeckanu slaninu, posolimo, te na laganoj vatri pržimo dok povrće ne omekša. Zatim ulijemo crno vino i kuhamo dok vino na pola ne ispari. Potom dodamo narezane šampinjone, vratimo prženo meso fazana, ulijemo malo vode i sve zajedno na laganoj vatri pirjamo 20-ak minuta. Zatim u umak dodamo kisele lučice, po potrebi začinimo solju i paprom, te na laganoj vatri, poklopljeno, kuhamo još 20-ak minuta, odnosno, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja u umak umiješamo senf i mileram, i možemo poslužiti.