Divlje šparuge sa špaletom na postelji od palente
Jelo istarskog podneblja.Još kada ga suprug ponudi, što reći... ostaje jedino da mu uzvratimo - pranjem posuđa.
Sastojci
Palenta
- oko 200 g kukuruznog brašna
- 6 dl vode
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
Preljev
- 1 mac (stručak) vrhova divljih šparuga
- 2 kom tankog mladog luka
- 100 g istarske špalete (opcija: domaća šunka)
- 50 g istarske pancete (sušena slanina)
- 2 dl tekućeg slatkog vrhnja
- po ukusu soli i papra
- 1 jušna žlica maslinovog ulja
- 1 komadić (kao orah) maslaca
Priprema
Palenta
- U lonac staviti vodu, sol i ulje. Kada voda uzavri, postepeno usipavati brašno i stalno miješati palentarom. Kuhati uz miješanje (savjet: staviti kuhinjske rukavice i navuči rukave do njih jer palenta prska) tako dugo dok se palenta ne počne odljepljivati od lonca (cca 30 minuta).
Preljev od šparuga i špalete
- Šparugama otkidati (svježe) vrhove i prokuhati ih (3 - 4 minute). Ocijediti.
- Špaletu izrezati na kockice 2 x 2 cm (ako je već izrezana na fete usitniti je na trake), a pancetu nešto sitnije. Luk operite, posušite te narežite na kolutiće, bijeli dio i par kolutića zelenog dijela.
- Na maslinovom ulju i maslacu popržiti prvo kolutiće mladog luka, a potom dodati i jako kratko popržiti meso tek da dobije boju, zaliti slatkim vrhnjem i popapriti. Provjeriti slanost te po potrebi (i ukusu) dodati soli. Oprez, jer je i palenta slana. Sada dodajte ocijeđene vrhove šparuga. Lagano zagrijavajte dok preljev ne postane vruć.
Posluživanje
Na tanjure stavite palentu i prelijte je bogato ovim mirisnim preljevom. Uz jelo poslužite salatu od mladog zelenog radiča.
ŠPALETA: Stražnje svinjsko rame s nožicom, sa ili bez lopatice, natrljano solju i odležano oko 4 - 5 dana, zatim dobro natrljano mljevenim paprom i sušeno na buri oko 3 mjeseca. Za razliku od pršuta, špaleta se suši s kožom. Pravi istarski specijalitet. U nedostatku ove poslastice poslužit ce domaća šunka.







Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....