Pita sa šljivama
SASTOJCI
za prhko tijesto:
- oko 0,5 kg glatkog brašna
- 1 margarin (250 g)
- 1 cijelo jaje
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice vrhnja
za nadjev od šljive:
- oko 1,5 kg šljiva
- korica limuna
- cimet
- po želji malo ruma
- 2 žlice žećera
- 1 žlica džema od dunja
POSTUPAK:
Od navedenih sastojaka umjesite prhko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku oko pola sata. Ova količina sastojaka za prhko tijesto je za malo veci pravokutni protvan. Ako radite u veliki crni lim treba vam jos malo vise brašna i margarina te predlazem 2 jaja, a ukoliko radite u manji protvan tada samnjite količine brašna i margarina. Prema osobnoj procjeni.
Nakon što je tijesto odstajalo podijelite ga na pola. Od jedne polovice razvaljajte podlogu za protvanj, a drugu razvaljajte i pripremite ju za prekrivanje šljiva. Ja sam na šljive rezala pruge od tijesta širine oko 1 - 1,5 cm.
Podlogu od prhkog tijesta stavite peći na oko 200°C oko 20-30 minuta (tako da do pola bude pecena). Na polupecenu podlogu stavljate nadjev od šljiva koji se priprema tako da šljive režete na polovice ili četvrtine, dinstate ih s malo vode i u njih stavite navedene sastojke. Možete staviti i još neke vaše začine koje preferirate za ovo voće.
Na šljive odmah posložite trakice od prhkog tijesta i sve zajedno pecite još oko 45 minuta na 180°C - ovisno o vašoj pećnici možda malo duže ili malo kraće.
Nakon hlađenja posipajte šećerom u prahu.
- Vaše oznake (tagovi): kolači i slastice
- Sastojci: dunja / jaja / korica limuna / margarin / šljive / tijesto / vanilin šećer / voće







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Lovačke knedlePriprema
1/2 kg mlječnog kruha
izrezati na kockice i malo popržiti na masti
1/2 l mlijeka...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Prhko tijesto obožavam i sve što se radi sa njim.Pozdrav
meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'
meni se dopada i onaj recept sa kvascom, naših baka'
Ajme, kako ovo izgleda fino :)
No, sa prhkim tijestom ja imam problem, pa ga izbjegavam tj. zna mi se mrviti :(
I još jedno pitanje...Da li je džem od dunja obvezan? On mi se nekako ne uklapa, pa bolje da provjerim :)
Svakako ću se morati ponovno okušati u prhkom, jer kad ovo vidim ne mogu odoljeti :)
Mrvi se ako su Vam sastojci topli - za prhka tijesta svi sastojci moraju biti hladni, praktički direktno iz frižidera; i tijesto se ne smije dugo mijesiti, tek toliko koliko je potrebno da se sve poveže. Zatim se stavi u frižider da odstoji pola sata i nebi trebalo biti problema ako se držite toga ( moja prva dva pokušaja su završila u kanti, ali od kad radim ovako uvijek ispadne super).