Patane suhe (krumpir usuho)
Dobila sam na poklon predivnu kuharicu, ma, pravi biser medu njima... pod naslovom: "Kako biše slako" nakladnika Nova Stvarnost. Riječ je o sakupljenim tradicionalnim recepturama Moliških Hrvata (reg. Molise, Italija) koje se izgleda nisu mijenjale (ili tek mrvicu) od prije dobrih 500 godina od kako su stigli iz Dalmacije bježeći pred Turcima. Danima je razgledavam, čitam gotovo nepoznate riječi, uživam u jednostavnosti pripreme jela i njihovim namirnicama. Ovo je jedno od tradicionalnih načina priprave krumpira. Jednostavno i preukusno.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 1 glavica luka (ili 4 mlada luka, bijeli i zeleni dio)
- 2 režnja češnjaka
- 1 kom zelene paprike (veće)
- 1 kom crvene paprike (veće)
- 1 jušna žlica mljevene LJUTE paprike
- 1 čaša maslinovog ulja
- po potrebi i ukusu soli
Priprema:
1. Krumpir oguliti, oprati, izrezati na veće komade i skuhati u blago posoljenoj vodi. Ocijediti skuhani krumpir i protisnuti u grublji pire (ne koristiti mikser ili štapni mikser nego vilicu).
2. Dok se krumpir kuha, očistiti luk i paprike, izrezati ih na rezance (ako se koristi mladi luk tada ga treba izrezati na kolutiće) te u dubljoj tavi na maslinovom ulju pržiti dok povrće na omekša (oko 10-tak minuta). Dodati mljevenu ljutu crvenu papriku, promiješati pa dodati pire od krumpira. Po ukusu posoliti, još jednom dobro promiješati i servirati.
Link izvora / potpis autora: http://www.coolinarika.com/klub/Umag-0280/
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): krumpir
- Sastojci: crvena paprika / krumpir / Moliški Hrvati / zelena paprika







Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Fritule s jogurtomJedan od brojnih recepata je i ovaj s jogurtom.
Recepti smo dobili od restorana Sabbia u Crikvenici...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...