Purica s mlincima

Nakon Badnjaka kad se prema običaju posti te prije polnoćke jede bakalar, na svečanoj božićnoj trpezi uobičajeno je poslužiti puricu.
Priprema purice
- Puricu je jednostavno pripremiti.
- Dan ranije puricu treba dobro posoliti izvana i iznutra pa ostaviti u hladnjaku.
- Zagrijati pečnicu na 200°. Dok se pečnica ne zagrije, puricu treba dodatno namastiti najbolje gusijom masti (koju možete nabaviti na tržincama).
- Puricu položiti na pleh staviti peći u zagrijanu pečnicu.
- Nakon otprilike 45 minuta pečenja, puricu treba započeti prelivati sokom od pečenja svakih petnaestak minuta.
- Puricu treba peći ovisno o težini, a pravilo je da za svaku kilu treba sat vremena pečenja, tako da ukoliko je purica teška dva i pol kilograma, pečenje će trajati dva i pol sata.
Purica se u kontitnentalnoj Hrvatskoj uglavnom poslužuje s mlincima. Mlince je također moguće kupiti i gotove. Ukoliko koristite kupovne mlince, razlomite ih na manje komade, stavite u veće cjedilo i prelite velikom količinom ključale vode. (Ako potopite mlince u ključalu vodu, mogli bi se previše raskuhati.) Ocijeđene mlince pomiješajti sa sokovima koje je purica pustila tijekom pečenja.







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...