Punjeni domaći lignji po gospodski

Sastojci:
- Domaći liganj 1 kg
- Očišćeni škampi 100 g
- Filet grdobine 100 g
- Maslinovo ulje 150 ml
- Bademi 20 g
- Luk 120 g
- Češnjak 50 g
- Bijelo vino (žlahtina) 100 ml
- Prošek 100 ml
- Koncentrat rajčice 1 žlica
- Riblji temeljac 500 ml
- Peršin 10 g
- Krumpir 250 g
- Kukuruzna krupica 250 g
- Sol, papar
Način pripreme:
Lignje treba očistiti i odvojiti im glavu. Glave sitno nasjeckati te pržiti na maslinovom ulju, uz dodatak fileta grdobine i sitno nasjeckanog luka. Kratko pirjati, zatim maknuti s vatre te u ohlađenu masu dodati očišćene škampe, prokuhane i očišćene bademe i sve začiniti. Napuniti lignje smjesom te zatvoriti čačkalicom. Na ostatku maslinovoga ulja prepeći lignje sa svih strana, dodati nasjeckani luk, koncentrat rajčice i češnjak. Podliti temeljcem te kuhati otprilike 15 minuta. Dodati bijelo vino i prošek, malo peršina, po potrebi sol i papar te kuhati još otprilike 15 minuta. Gotove lignje narezati na medaljone široke 1 cm. Lignje se poslužuju uz palentu krumpiricu, koja se priprema tako da se u 5 dI vode skuha krumpir, uz dodatak malo soli i maslinovog ulja. Krumpir se kuha do 2/3 gotovosti, zatim se umiješa kukuruzna krupica te skuha do kraja. Od nastale mase se oblikuju žličnjaci.
- Vaše oznake (tagovi): ribe i plodovi mora
- Sastojci: maslinovo ulje / prošek / bijelo vino / papar / krumpir / luk / češnjak / lignje / sol / vode / koncentrat rajčice / kukuruzna krupica / temeljac / škampi







SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
Francuska salataNaravno, i u ostalim prilikama s ovom francuskom salatom ćete salatom pokupiti pohvale svih...
LondonericeZa londonerice će vam trebati...
Sastojci za tijesto
3 žutanjka
30 dkg brašna
18 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Orah kockeZa biskvit
25 dkg mljevenih oraha
4 jaja
20 dkg šećera u prahu
15 dkg maslaca
4 dkg bra...
Domaće krvaviceDakle, nabavite li sve potrebne sastojke, pokušajte sami. Ne bi trebalo biti teško....
Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
IšleriZa tijesto
15 dkg kristal šećera
15 dkg oraha (lješnjaka ili badema)
30 dkg maslaca...